iMOW® reiniging en onderhoud

18-3-2021

De iMOW® verzorgt uw gazon volledig automatisch door dagelijks te maaien en zorgt daardoor voor een perfect maairesultaat. Op gezette tijden heeft de robotmaaier echter wat aandacht nodig en moet deze worden gereinigd.

Gedurende het maaiseizoen en vóór langere werkonderbrekingen is het heel belangrijk om de robotmaaier te reinigen en te ontdoen van plantenresten en -sappen. Op die manier zorgt u niet alleen voor een mooi maairesultaat, maar ook voor een lange levensduur van de robotmaaier.

We laten u zien hoe u in enkele minuten de robotmaaier reinigt:

Stap 1: Robotmaaier laten afkoelen en blokkeren

Laat de robotmaaier voordat u begint met reinigen ongeveer 5 minuten afkoelen. Om te voorkomen dat de robotmaaier ondertussen vanzelf begint te werken, blokkeert u het apparaat door de STOP-toets 5 seconden lang ingedrukt te houden en in het menu Commando’s of Veiligheid de machineblokkering te kiezen.

Stap 2: De behuizing van de robotmaaier reinigen

Voor het reinigen van de bovenkant van de robotmaaier plaatst u de iMOW® op een stevige, vlakke ondergrond. Verwijder het vuil van de behuizing bij voorkeur met een vochtige doek of een borstel met zachte haren, om krassen op de kap te voorkomen.

Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen die schadelijk zouden kunnen zijn voor de metalen en kunststof oppervlakken. Reinig de robotmaaier niet onder stromend water, met een hogedrukreiniger of met een tuinslang.

Stap 3: Het maaiwerk reinigen

Kantel de robotmaaier op één kant en laat deze tegen een muur leunen. Op die manier is de onderkant van het apparaat toegankelijk en kan deze makkelijker worden gereinigd. Demonteer eerst de maaimessen. Druk hiervoor met één hand de lippen op de meeneemschijf in en maak met de andere hand de bevestigingsmoer los. Demonteer vervolgens de meeneemschijf en reinig het apparaat eronder grondig met een borstel. Dit is met name belangrijk bij nat weer, omdat vuil zich tussen de schijf en de maaiwerkbehuizing vastzet, wat kan leiden tot een hoger energieverbruik en een hoger geluidsvolume.

Reinig vervolgens ook de meeneemschijf zelf en de messen van de robotmaaier. Wees bij het reinigen van het mes bijzonder voorzichtig, om geen letsel op te lopen. Vastzittende grasresten kunnen eenvoudig met een stuk hout worden losgemaakt.

Professionele tip van STIHL: ook een keukenspatel van siliconen of hout is een goed werktuig voor het reinigen van een robotmaaier. Zulke spatels zijn stevig genoeg om ook hardnekkig vuil te verwijderen, maar laten dankzij hun zachte oppervlak geen krassen achter op de behuizing van het maaiwerk. Bovendien zijn ze buigbaar, zodat ook hoeken en rondingen moeiteloos kunnen worden gereinigd.

Stap 4: Slijtagegrenzen en maaimes controleren

Controleer bij het reinigen van de robotmaaier de slijtage van het maaimes. We raden aan om het maaimes van de iMOW® uiterlijk elke 200 bedrijfsuren te vervangen. Uw iMOW® herinnert u er automatisch aan wanneer de 200 bedrijfsuren bereikt zijn.

Professionele tip van STIHL: als het maaimes bot is geworden en niet meer goed snijdt, is het tijd om het te vervangen. Slijp het niet bij, maar vervang het door een nieuw maaimes. Alleen op die manier kan de robotmaaier naar behoren en geluidsarm zijn werk doen.

Stap 5: Apparaat in elkaar zetten

Zet nu alle onderdelen weer in elkaar. Schuif daarvoor de meeneemschijf op de messenas. Plaats vervolgens het maaimes en de bevestigingsmoer op de meeneemschijf. Zorg ervoor dat de klemnokken goed op hun plaats in het maaimes zitten en schroef de bevestigingsmoer erop, totdat een klikgeluid hoorbaar is. Controleer of het maaimes goed op zijn plaats zit door er voorzichtig aan te wrikken.

Zet vervolgens het apparaat weer op zijn wielen en schuif het in het dockingstation. Druk op de pictogrammen die op het display worden weergegeven om de iMOW® weer in gebruik te nemen.

Stap 6: Dockingstation reinigen

Trek vóór het reinigen de stekker uit het dockingstation. Neem het laadoppervlak van de robotmaaier met een vochtige doek af. Ook de contacten die het apparaat met het laadstation verbinden, moeten zo nodig worden gereinigd. Een microvezeldoek of een borstel met zachte haren is daarvoor het meest geschikt.

Samenvatting:

Let op de volgende punten om uw iMOW® robotmaaier op de juiste manier te reinigen:

● Activeer vóór alle onderhouds- of reinigingswerkzaamheden de machineblokkering.

● Controleer vóór het reinigen of de draaiknop voor de snijhoogteverstelling aan de bovenkant van het apparaat naar behoren is gemonteerd, omdat er anders water in het apparaat terecht kan komen.

● Zet het apparaat voor het reinigen van de bovenkant (kap en afstandsbediening) op een vlakke, stevige en horizontale ondergrond.

● Kantel de robotmaaier voor het reinigen van de onderkant van het apparaat (maaimes en maaiwerk) op de linkerkant en laat deze tegen een muur leunen.

● Verwijder vuil met een borstel of met een doek; gebruik geen waterspuit. Reinig met name ook het dockingstation.

● Maak vastzittende grasresten in de behuizing en in het maaiwerk vooraf met een stuk hout los.

● Reinig met name ook het maaimes. Voer reinigingswerkzaamheden aan het maaimes alleen uit met stevige handschoenen en ga uiterst voorzichtig te werk.

● Gebruik zo nodig een speciaal reinigingsmiddel (bijvoorbeeld STIHL speciaalreiniger).

● Demonteer op gezette tijden de meeneemschijf en verwijder grasresten. Bij nat weer moet de meeneemschijf vaker worden gereinigd. Vastzittend vuil tussen meeneemschijf en maaiwerkbehuizing zorgt voor wrijving en leidt tot een hoger energieverbruik.

● Zorg ervoor dat alle bouten vast zijn aangehaald, vervang onleesbaar geworden gevaren- en waarschuwingsstickers op het apparaat en controleer op beschadigingen. Vervang versleten of beschadigde onderdelen.